15 Ekim 2015 Perşembe

TRABZON'A ÖZEL YEMEKLER

HAMSİ GUŞU
Malzemeler : Hamsi ( kılçığı çıkarılmış )
Gün darısı unu ( mısır unu )
Kuru soğan
( Hamsi guşu daha çok salamura hamsiden yapılır. Hamsinin bol olduğu kış döneminde hamsi temizlenir. Tenekelere bir kat tuz, bir kat hamsi konularak ağzı kapatılır. Yaz döneminde yaylalara götürülür. Daha çok yaylada tüketilir. )
YAPILIŞI : Mısır unu hamur yapılır. İçerisine hamsi konur. Kuru soğan ince bir şekilde doğranarak hamura katılır. Hamur iyice karıştırılır.
Tava kızdırılır. İçi yağlanır. Hazırlanan hamsili hamur köfte kızartılır gibi tavada kızartılır.

HAMSİLİ EKMEK
Malzemeler : Hamsi (kılçığı çıkarılmış. )
Gün darısı unu. (mısır unu. )
Küçük pırasa yaprağı
YAPILIŞI : Mısır unu hamur yapılır. Hamsi hamura karıştırılır Küçük pırasa yaprağı ince doğranır.Hamura karıştırılır.Hamur iyice karıştırılır. Hamsi salamur değilse tuz konur. Mısır ekmeği gibi sacda pişirilir.
lir. )
YAPILIŞI : Mısır unu hamur yapılır. İçerisine hamsi konur. Kuru soğan ince bir şekilde doğranarak hamura katılır. Hamur iyice karıştırılır.
Tava kızdırılır. İçi yağlanır. Hazırlanan hamsili hamur köfte kızartılır gibi tavada kızartılır.

KARALAHANA ÇORBASI
Dıgıllı KARALAHANA ÇORBASI
Malzemeler : İki elmek kralahana
Bir tabak haşlanmış dıgıl. ( dıgıl :kuru fasulye. Barbunya da olabilir.)
Üç goşama mısır unu. ( goşama: bir avuç )
Bir çorba kaşığı tuz.
Bir tutam iç yağı.
Yeterince su.
Yapılışı : Su kaynatılır.
Kaynayan suya dıgıl konur.
Tekrar kaynarken dıgıllı suya çırparak mısır unu konur. Karalahana ince şekilde doğranır. Doğranmış karalahana kaynayan suya konur. Kaynadıkça oluşan KEF alınır. Kaynatılarak pişirilir.
Pişmeye yakın ocakta iken üzerine tuz ve iç yağı ilave edilir. 

ISIRGAN YEMEĞİ
İlkbaharda yaprakların kokusu doğaya yayılırken, içlerinde elinizi dokundurursanız hemen yakan ( dalayan) ısırganı fark edersiniz. Bazı kişilerin elini nedendir bilinmez, öyle yakmaz, dalamaz. Onlar ısırganı, hemen toplayabilirler. Elini korumak isteyenlerse eldiven benzeri koruyucu takarak ısırgan toplayabilirler. Bilenler acele ederler ki, taze taze pişirip, sıcak sıcak yemeninin tadı nefistir.
Beldemizde, ısırganın tepelerindeki taze yaprakları toplanır. Geniş kap içinde yıkanır. Bu arada ısırgan miktarına göre su konmuş tencere ocağa konmuştur bile. Suya göre tuz atılarak kaynaması beklenir. Kaynayan suya yıkanan ısırgan bastırılır. Isırganın tümü suya batırılır. Yeniden kaynamaya başlayınca mısır unu atılarak karıştırılır. Az sonra fırıldik adındaki ezme işini gören ( ellerimizin arasında çevirerek yaptığımız ) aracımız alınır. Çatallı bölümü ısırganın içine batırılır. Üst bölümü iki avucumuzun içinde bir ileri bir geri çevrilir. Çevirmenin hızı ayarlanılır.Yoksa fırıldik hızlı çevrilirse çevreye ısırgan saçılabilir. Bu işlem ısırgan muhallebi kıvamına gelene değin sürdürülür. Tere yağı, biber ve sarımsak eklenir. Sıcak servis yapılır.
Pişirilen ısırganın tümü tüketilemezse, soğuk ısırganın tadı da sevilir. Ancak tadını değiştirmek isteyenler de olabilir. O zaman soğuk ısırgana yoğurt, süt ekleyebilirler. Ayrıca ısıtarak da damak tadınıza uyabilen bir çeşni olabilir.
Elbette mısır ekmeği önemli arkadaşıdır.

TURŞU KAVURMASI
koyduğumuz turşudan arzu ettiğiniz kadar alıp yıkayın çok tuzluysa suya bırakın tuzu biraz çıksın. arzuya göre birkaç soğanı soyup doğrayın tere yağı veya sıvı yağını bir tencerye koyupsoğan kavurulurçturşular istenilen boyutta doğranır yıkanıp sıkılır kavrulan soğana ilave edilir. arzu eden salça koyar ama aslı salçasızdır afiyet olsun

t;line-height:115%'>Bir çorba kaşığı tuz.
Bir tutam iç yağı.
Yeterince su.
Yapılışı : Su kaynatılır.
Kaynayan suya dıgıl konur.
Tekrar kaynarken dıgıllı suya çırparak mısır unu konur. Karalahana ince şekilde doğranır. Doğranmış karalahana kaynayan suya konur. Kaynadıkça oluşan KEF alınır. Kaynatılarak pişirilir.
Pişmeye yakın ocakta iken üzerine tuz ve iç yağı ilave edilir. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder