ISIRGAN
YEMEĞİ
İlkbaharda
yaprakların kokusu doğaya yayılırken, içlerinde elinizi dokundurursanız hemen
yakan ( dalayan) ısırganı fark edersiniz. Bazı kişilerin elini nedendir
bilinmez, öyle yakmaz, dalamaz. Onlar ısırganı, hemen toplayabilirler. Elini
korumak isteyenlerse eldiven benzeri koruyucu takarak ısırgan toplayabilirler.
Bilenler acele ederler ki, taze taze pişirip, sıcak sıcak yemeninin tadı
nefistir.
Beldemizde,
ısırganın tepelerindeki taze yaprakları toplanır. Geniş kap içinde yıkanır. Bu
arada ısırgan miktarına göre su konmuş tencere ocağa konmuştur bile. Suya göre
tuz atılarak kaynaması beklenir. Kaynayan suya yıkanan ısırgan bastırılır.
Isırganın tümü suya batırılır. Yeniden kaynamaya başlayınca mısır unu atılarak
karıştırılır. Az sonra fırıldik adındaki ezme işini gören ( ellerimizin
arasında çevirerek yaptığımız ) aracımız alınır. Çatallı bölümü ısırganın içine
batırılır. Üst bölümü iki avucumuzun içinde bir ileri bir geri çevrilir.
Çevirmenin hızı ayarlanılır.Yoksa fırıldik hızlı çevrilirse çevreye ısırgan
saçılabilir. Bu işlem ısırgan muhallebi kıvamına gelene değin sürdürülür. Tere yağı,
biber ve sarımsak eklenir. Sıcak servis yapılır.
Pişirilen
ısırganın tümü tüketilemezse, soğuk ısırganın tadı da sevilir. Ancak tadını
değiştirmek isteyenler de olabilir. O zaman soğuk ısırgana yoğurt, süt
ekleyebilirler. Ayrıca ısıtarak da damak tadınıza uyabilen bir çeşni olabilir.
Elbette
mısır ekmeği önemli arkadaşıdır.
|
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder